Podsumowanie Programu Żywnościowego 2019
Harcerski Ośrodek Centrum Przygody przy współpracy z Bankiem Żywności w 2020 roku realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019, który jest współfinansowany z Europejskiego Fundusz Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Celem owego programu było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz możliwość uczestniczenia w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie od grudnia 2019 do września 2020.
Osoby, które zostały zakwalifikowane do Programu otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• Warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, fasolka po bretońsku, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe)
• Skrobiowe (makaron jajeczny, ryż biały, kasza gryczana, kasza jęczmienna, herbatniki maślane)
• Mleczne (mleko UHT, ser dojrzewający)
• Mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa, filet z makreli, pasztet wieprzowy, kabanos)
• Cukier (cukier biały, miód naturalny, mus jabłkowy)
• Tłuszcze (olej rzepakowy)
• Dania gotowe (gołąbki w sosie).
• Kawa zbożowa
• Płatki owsiane
Pomoc żywnościowa trafiła do 1000 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego.
W ramach Podprogramu 2019 dla 1000 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących.