18
lut
Podsumowanie programu żywnościowego 2018
Harcerski Ośrodek Centrum Przygody przy współpracy z Bankiem Żywności w 2018 roku realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018, który jest współfinansowany z Europejskiego Fundusz Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Celem owego programu było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz możliwość uczestniczenia w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie od października 2018 do czerwca 2019.
Osoby, które zostały zakwalifikowane do Programu otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- Warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe)
- Skrobiowe (makaron jajeczny, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane)
- Mleczne (mleko UHT, ser dojrzewający)
- Mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa, filet z makreli, pasztet wieprzowy, kabanos)
- Cukier (cukier biały, miód naturalny)
- Tłuszcze (olej rzepakowy)
- Dania gotowe (gołąbki w sosie).
Pomoc żywnościowa trafiła do 1077 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego.
W ramach Podprogramu 2018 dla 1077 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 5 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących.