Podsumowanie programu żywnościowego 2017/2018

Podsumowanie programu żywnościowego 2017/2018

Podsumowanie programu żywnościowego 2017/2018

PODPROGRAM 2017 – efekty

1. ZHP Hufiec Rumia  z terenu województwa pomorskiego  przy współpracy Bankiem Żywności w 2017/ 2018 realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2017 – czerwiec 2018.

 
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

 
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 1077 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego.
 
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 54,67929 ton żywności;
  • 5385 paczek żywnościowych;
  • 0 posiłków.

 
5. W ramach Podprogramu 2017 dla 1077 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 7 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

  • Dietetyczne – 3 spotkań dla  21 uczestników
  • Kulinarne – 3 spotkań dla 23 uczestników
  • Niemarnowanie żywności – 1 spotkań dla 5 uczestników.