
Podsumowanie programu żywnościowego 2017/2018
PODPROGRAM 2017 – efekty
1. ZHP Hufiec Rumia z terenu województwa pomorskiego przy współpracy Bankiem Żywności w 2017/ 2018 realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 1077 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 54,67929 ton żywności;
- 5385 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków.
5. W ramach Podprogramu 2017 dla 1077 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 7 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- Dietetyczne – 3 spotkań dla 21 uczestników
- Kulinarne – 3 spotkań dla 23 uczestników
- Niemarnowanie żywności – 1 spotkań dla 5 uczestników.